This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Ενδοδοντία – Απονεύρωση
Γράφει η Θεοδώρα Τσεγρένη, χειρουργός οδοντίατρος & απόφοιτος της οδοντιατρικής σχολής Αθηνών.
Η ενδοδοντία- απονεύρωση αποτελεί την γνωστή σε όλους απονεύρωση. Η ενδοδοντική θεραπεία εφαρμόζεται για τη θεραπεία των προβλημάτων που προσβάλλουν το εσωτερικό του δοντιού που στόχο έχει να ανακουφίσει τον ασθενή από την εκάστοτε οδοντική πάθηση.
Τι είναι ενδοδοντία – απονεύρωση;
Η ενδοδοντία αποτελεί μια αρκετά διαδεδομένη θεραπεία του κλάδου της Οδοντιατρικής που στόχο έχει τη διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη παθήσεων ή τραυματισμών που σχετίζονται με τον πολφό του δοντιού.
Τα δόντια απαρτίζονται από τη μύλη και τις ρίζες. Η μύλη αποτελεί το ορατό τμήμα των δοντιών, ενώ οι ρίζες εντοπίζονται μέσα στα ούλα. Ο πολφός (νεύρο) του δοντιού εντοπίζεται στη ρίζα, βρίσκεται στο κέντρο του δοντιού και αποτελείται από αιμοφόρα αγγεία, νευρικές απολήξεις, αρτηρίες και αγγεία.
Έτσι, στην περίπτωση όπου ο πολφός του δοντιού παρουσιάσει φλεγμονή ή υποστεί φθορά ή νέκρωση λόγω μόλυνσης, είναι αναγκαία η εφαρμογή της ενδοδοντικής θεραπείας (απονεύρωση).
Πότε εφαρμόζεται η ενδοδοντία- απονεύρωση;
Η ενδοδοντία -απονεύρωση εφαρμόζεται στις περιπτώσεις όπου υπάρχει έντονη φλεγμονή, μόλυνση ή νέκρωση του πολφού του δοντιού. Τις περισσότερες φορές η ενδοδοντία εφαρμόζεται όταν υπάρχει:
- Τερηδόνα που έχει φτάσει μέχρι τον πολφό
- Βαθύ σπάσιμο ή ράγισμα στα δόντια, οδηγώντας στη συσσώρευση μικροβίων
- Τραυματισμός δοντιών μπορεί να προκαλέσει έντονη βλάβη στο δόντι, οδηγώντας σε εξωτερικά σπασίματα
Ποια συμπτώματα υποδηλώνουν την ενδοδοντική θεραπεία;
Υπάρχουν διάφορες ενδείξεις, οι οποίες υποδηλώνουν ότι ένα δόντι χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία, όπως:
- Εκδηλώνεται έντονος πόνος στο δόντι
- Δυσκολία στη μάσηση
- Πρήξιμο στα ούλα
- Έντονη ευαισθησία στην εναλλαγή κρύου – ζεστού
Πώς πραγματοποιείται η ενδοδοντική θεραπεία;
Η ενδοδοντία- απονεύρωση διεξάγεται στο οδοντιατρείο και η διάρκεια κυμαίνεται από μισή έως και δύο ώρες. Ο Χειρουργός Οδοντίατρος, αξιολογεί αρχικά το δόντι που φέρει τη φλεγμονή, για να μπορέσει να βγάλει ένα ασφαλές συμπέρασμα της έκτασης της βλάβης. Εν συνεχεία, για τη διεξαγωγή οποιασδήποτε θεραπείας πραγματοποιείται τοπική αναισθησία, καθιστώντας την απολύτως ανεκτή για τον ασθενή.
Αφού πραγματοποιηθούν τα αρχικά βήματα, αφαιρείται ο φλεγμένος πολφός από το δόντι και τους ριζικούς σωλήνες. Η αφαίρεση του πολφού γίνεται μέσω ειδικών εργαλείων και με ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις. Ο καθαρισμός των ριζικών σωλήνων είναι σημαντικός για την απομάκρυνση των βακτηρίων και την αναχαίτισης της περαιτέρω μόλυνσης. Έπειτα, οι ριζικοί σωλήνες σφραγίζονται με ένα ειδικό υλικό, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση του δοντιού. Τέλος, στο δόντι που έχει σφραγιστεί, ο ασθενής μπορεί να τοποθετήσει θήκη δοντιού, για ένα πιο όμορφο αποτέλεσμα.
Τι πρέπει γνωρίζω μετά την ενδοδοντική θεραπεία;
Μετά από την εφαρμογή της ενδοδοντικής θεραπείας, ο ασθενής μπορεί να νιώσεις μια ήπια ενόχληση, ενώ θα πρέπει να:
- αποφεύγεται η μάσηση από την πλευρά του απονευρωμένου δοντιού
- διατηρείται καλή στοματική υγιεινή
- γίνεται χρήση νήματος και στοματικού διαλύματος
Η ενδοδοντία- απονεύρωση, εάν και αποτελεί μια συχνά εφαρμόσιμη οδοντιατρική θεραπεία, θα πρέπει να εφαρμόζεται με προσοχή. Στην περίπτωση όπου έχετε δόντι που χρήζει απονεύρωσης, απευθυνθείτε στη Χειρουργό Οδοντίατρο, Θεοδώρα Τσεγρένη, η οποία βρίσκεται στη διαθέσιμη να σας βοηθήσει σε οποιοδήποτε ορθοδοντικό πρόβλημα έχετε. Έχοντας μεγάλη εμπειρία σε θέματα Χειρουργικής και Αισθητικής Οδοντιατρικής, θα σας λύσει οποιαδήποτε απορία σχετικά ενδοδοντική θεραπεία. Επικοινωνήστε μαζί της για να κλείσετε το ραντεβού σας.