This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Απονεύρωση
Τι είναι η απονεύρωση;
Η απονεύρωση ή αλλιώς ενδοδοντική θεραπεία, είναι η θεραπεία που εφαρμόζεται όταν ο πολφός του δοντιού έχει μολυνθεί ή νεκρωθεί με σκοπό την αποφυγή της εξαγωγής του δοντιού και τη διατήρησή του στο στόμα για πολλά χρόνια. Με την απονεύρωση καθαρίζεται το δόντι και στη συνέχεια καλύπτεται το κενό που έχει δημιουργηθεί, έτσι ώστε να μην υπάρχει ξανά κίνδυνος για φλεγμονές και λοιμώξεις.
Ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν στην απονεύρωση;
Η απονεύρωση πρέπει να γίνεται όταν έχει προκληθεί φλεγμονή στον πολφό, δηλαδή στο εσωτερικό του δοντιού. Αν η φλεγμονή δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως τότε μπορεί να επεκταθεί γύρω από το δόντι και να πυροδοτήσει πρήξιμο και πόνο.
Οι αιτίες που οδηγούν στην απονεύρωση είναι:
- Εκτεταμένη τερηδόνα
- Κάταγμα από σκληρή τροφή ή τραυματισμός του δοντιού
- Μεγάλα σφραγίσματα
- Σε πολλές περιπτώσεις στραβών δοντιών
- Σε περίπτωση που ένα δόντι παρουσιάσει απόστημα, έντονο πρήξιμο και πόνο
Ποια είναι η διαδικασία της απονεύρωσης;
Πρώτα γίνεται αναισθησία της περιοχής όπου βρίσκεται το δόντι που χρειάζεται τη θεραπεία. Στη συνέχεια τοποθετείται, με ειδικό εξοπλισμό, γίνεται απομόνωση στο δόντι. Αυτό έχει ως σκοπό την αποφυγή η κατάποση μικροεργαλείων και αντισηπτικών υγρών, που χρησιμοποιούνται από τον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά την επίτευξη της μέγιστης αντισηψίας της περιοχής.
Έπειτα ο οδοντίατρος θα προχωρήσει στον καθαρισμό του δοντιού από τυχόν τερηδόνα και αφού αφαιρεθούν όλοι οι ριζικοί σωλήνες του δοντιού, θα γεμιστούν στεγανά με γουταπέρκα και ειδικό φύραμα με σκοπό την αποφυγή της επαναμόλυνσης του συγκεκριμένου δοντιού.
Σε πόσα στάδια μπορεί να εφαρμοστεί η θεραπεία;
Τα παραπάνω στάδια μπορεί να εφαρμοστούν όλα σε ένα ραντεβού. Στην περίπτωση όμως που το δόντι είναι νεκρό προτιμάμε να το τελειώνουμε την απονεύρωση σε μια δεύτερη συνεδρία, η οποία απέχει από την πρώτη περίπου δέκα μέρες. Αυτό συμβαίνει για να αφήσουμε ειδικά φάρμακα μέσα στη ρίζα του δοντιού έτσι ώστε να έχει επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αντισηψία.
Πονάει σαν διαδικασία;
Καθώς είναι απαραίτητη η αναισθησία της περιοχής, κατά τη διάρκεια της απονεύρωσης ο ασθενής δεν αισθάνεται καθόλου πόνο. Στην περίπτωση που η διαδικασία πρέπει να διεξαχθεί σε δύο συνεδρίες, μπορεί ο ασθενής να νιώσει μια μικρή ενόχληση κατά τη μάσηση, η οποία όμως είναι ανεκτή.
Οδηγίες για μετά την απονεύρωση
Μετά την απονεύρωση μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει πόνος η δυσφορία από την προϋπάρχουσα φλεγμονή των ιστών. Αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό καθώς μπορεί να αντιμετωπιστεί τις περισσότερες φορές με αντιφλεγμονώδη ή αναλγητικά φάρμακα. Το μόνο που δεν πρέπει να αμελήσετε είναι τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για τον έλεγχο της απονεύρωσης ακτινολογικά.
Απονεύρωση και εγκυμοσύνη
Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή ακόμα και του θηλασμού δεν προτιμάτε να διεξάγονται οδοντιατρικές εργασίες. Γι’ αυτό το λόγο παροτρύνουμε γενικά τις γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες να φροντίσουν πριν μείνουν έγκυος να κάνουν έναν έλεγχο στα δόντια τους. Στις περιπτώσεις που είναι αναγκαία η ενδοδοντική θεραπεία κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό, εννοείται πως επεμβαίνουμε καθώς ο πόνος μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τοκετό.
Εάν επιθυμείτε να προβείτε σε απονεύρωση, απευθυνθείτε στη Χειρουργό Οδοντίατρο, Θεοδώρα Τσεγρένη, η οποία είναι διαθέσιμη να σας βοηθήσει σε οποιοδήποτε ορθοδοντικό πρόβλημα έχετε. Έχοντας μεγάλη εμπειρία σε θέματα Χειρουργικής και Αισθητικής Οδοντιατρικής, θα σας λύσει οποιαδήποτε απορία μπορεί να έχετε σχετικά με την απονεύρωση δοντιών. Επικοινωνήστε μαζί της για να κλείσετε το ραντεβού σας.