Γενική Οδοντιατρική

Γράφει η Θεοδώρα Τσεγρένη, χειρουργός οδοντίατρος & απόφοιτος της οδοντιατρικής σχολής Αθηνών.

Ποιες είναι οι εφαρμογές της γενικής οδοντιατρικής;

Στο ιατρείο προσφέρουμε σε όλους τους ασθενείς οδηγίες, ώστε να φροντίζουν σωστά τα δόντια τους σε καθημερινή βάση, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές τους.

Με τις εφαρμογές της γενικής οδοντιατρικής, προβαίνουμε στην εξασφάλιση της στοματικής υγιεινής και στην πρόληψη ή αντιμετώπιση των πιο συχνών ορθοδοντικών προβλημάτων.

Εφόσον το απαιτεί η περίσταση, πραγματοποιούνται απλές εξαγωγές ή εξαγωγές σε φρονιμίτες που έχουν ανατείλει ή είναι έγκλειστοι – ημιέγκλειστοι. Επιπλέον, τοποθετούμε σφραγίσματα, στεφάνες, γέφυρες και προβαίνουμε σε απονευρώσεις και τοποθέτηση θηκών. Σε κάθε περίπτωση γίνονται ενέσεις αναισθησίας, για να νιώθει άνετα ο ασθενής, σε κάθε επεμβατική διαδικασία.

Συνοπτικά οι τομείς της γενικής οδοντιατρικής είναι οι εμφράξεις δοντιών, η θεραπεία περιοδοντολογικών νόσων, οι ενδοδοντολογικές θεραπείες και οι χειρουργικές εξαγωγές.

Πότε συνίσταται η εξαγωγή δοντιού;

Η εξαγωγή δοντιού προτείνεται εφόσον η τερηδόνα έχει εισχωρήσει βαθιά στο δόντι και έχει καταστρέψει το ίδιο το δόντι ή το ούλο που το περιβάλλει. Εκτός από παθολογικά αίτια, υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται εξαγωγή, όταν τα δόντια περιορίζονται μέσα στο στόμα!

Αν ο φρονιμίτης σας έχει ανατείλει μερικώς, τότε για να αποφευχθεί μία λοίμωξη τόσο στο δόντι όσο και στον ιστό του, το δόντι αφαιρείται. Επιπλέον, αν δεν δρομολογηθεί στον σωστό χρόνο η αφαίρεσή του, τότε πιθανά να επηρεάσει και τις ρίζες των διπλανών δοντιών.

Πως γίνεται το σωστό βούρτσισμα των δοντιών (η καλύτερη πρόληψη);

Όταν μιλάμε για ολοκληρωμένο βούρτσισμα δοντιών εννοούμε όχι μόνο την εξωτερική αλλά και την εσωτερική και μασητική επιφάνεια των δοντιών. Σε αυτή τη διαδικασία περιλαμβάνεται και ο καθαρισμός της γλώσσας, η οποία μπορεί να συγκεντρώνει πολλά βακτήρια.

Αποφύγετε τις έντονες κινήσεις και κάντε περιστροφικές κινήσεις, μέχρι τα ούλα. Αν κατά τη διάρκεια των βουρτσισμάτων τα ούλα σας ματώνουν, επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Ο οδοντίατρος μπορεί να σας μάθει να χρησιμοποιείτε σωστά το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.

Χαμογελάστε Ξανά - Κλείστε Ραντεβού!