Categories
Γενικά Άρθρα

Σιδεράκια. Τι αξία έχει για εσένα ένα όμορφο χαμόγελο

Η κακή σύγκλειση είναι μια από τις πιο κοινές ανωμαλίες ανάπτυξης των δοντιών, η οποία συνήθως εκδηλώνεται κατά την παιδική ηλικία ως κακή ευθυγράμμιση των δοντιών ή αφίππευση των δοντιών.

Η κατάσταση αυτή συχνά έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη ικανοποίησης με την εμφάνιση του προσώπου, προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του μασητικού συστήματος, δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης, προβλήματα κατάποσης και ομιλίας, ευαισθησία σε τραυματισμούς του προσώπου και ανάπτυξη τερηδόνας και περιοδοντικά προβλήματα.

Επιπλέον, τα άτομα με ορθοδοντικά προβλήματα συνήθως  δεν θα είναι ικανοποιημένα με την εμφάνιση του προσώπου τους, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη συναισθηματικών και ψυχικών προβλημάτων. Με άλλα λόγια, η Ποιότητα Ζωής που σχετίζεται με την Στοματική Υγεία διαταράσσεται σε μεγάλο ποσοστό. Οι ορθοδοντικές θεραπείες συνήθως πραγματοποιούνται κατά την εφηβεία και την πρώιμη ενήλικη ζωή όπου τα δόντια έχουν πάρει το τελικό τους σχήμα.

Ως ποιότητα ζωής ορίζεται η υποκειμενική κρίση ενός ατόμου για την κατάσταση της υγείας και της εμφάνισης του. Επί του παρόντος, οι διαταραχές στη φυσιολογική σωματική, ψυχοσωματική και κοινωνική λειτουργία των ατόμων θεωρούνται σημαντικές εκτιμήσεις για την αξιολόγηση της στοματικής υγείας. Με άλλα λόγια, η ανάγκη για ορθοδοντική θεραπεία σχετίζεται με την ποιότητα υγείας, αλλά δεν σχετίζεται απαραίτητα με αντικειμενικά (κλινικά) κριτήρια, επειδή τα κλινικά κριτήρια αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και η ορθοδοντική θεραπεία, σε σύγκριση με άλλες οδοντιατρικές θεραπείες, είναι πολύ περισσότερο υπό την επίδραση κοινωνικών και αισθητικών παραγόντων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εισαγάγει το θέμα της ψυχικής υγείας ως ένα από τα κύρια προβλήματα υγείας στον κόσμο. Σήμερα, οι βιολογικές, ψυχικές και κοινωνικές διαστάσεις της είναι υψίστης σημασίας στον τομέα της οδοντιατρικής. Από αυτή την άποψη, οι επιπτώσεις και οι επιπλοκές των παθήσεων του στόματος και των δοντιών μπορεί να έχουν τις δικές τους ψυχολογικές και κοινωνικές πτυχές που συμβάλλουν στην ψυχική υγεία των ατόμων. Η υγεία και ιδιαίτερα η στοματική υγεία, η εμφάνιση, το σχήμα και η θέση των δοντιών, καθώς και οι θεραπείες αυτών των διαταραχών είναι μεταξύ των σημαντικών παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία και ευεξία. Οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερο επίπεδο προσωπικής ικανοποίησης από το πρόσωπό τους έχουν συνήθως υψηλότερο βαθμό αυτοεκτίμησης σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Τα δόντια και η γνάθος μπορούν να αντιμετωπιστούν χρησιμοποιώντας ορθοδοντικές μεθόδους, όπως τα σιδεράκια. Κάνοντας συντονισμό μεταξύ των άνω και κάτω δοντιών. Μαζί με την ευθυγράμμιση η ορθοδοντική μπορεί να βελτιώσει την υγεία των δοντιών και των ούλων. Ο ορθοδοντικός σε στενή συνεργασίας με εσάς και τον οδοντίατρο θα επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο ορθοδοντικής που ταιριάζει με το αποτέλεσμα, το είδος ζωής που κάνετε και τις ανάγκες σας.

 

ΠΗΓΕΣ

Choobineh A, Neghab M, Hasanzade J, Rostami R. Comparative Assessment of Dentists’Psychological Health Status in Shiraz with Their Physicians Counterparts Using General Health Questionnaire (GHQ-28) Journal of Dental Medicine-Tehran University of Medical Sciences. 2013

Asgari I, Ebn-Ahmady A, Khoshnevisan M-H, Eslamipour F. Evaluation of the patient-based indices for orthodontic need assessment in the 13 to 18 year-old adolescents in Isfahan. Journal of Dental Medicine-Tehran University of Medical Sciences. 2012