Categories
Γενικά Άρθρα

Πώς η πανδημία επηρεάζει τα δόντια μας

Η πανδημία που αφορά τον ιό COVID-19 είναι μια αναπνευστική νόσος, η οποία εντοπίστηκε αρχικά το 2019 στη Wuhan της Κίνας. Ο COVID-19 προκάλεσε μια παγκόσμια πανδημία όπως δηλώνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και επί του παρόντος αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου, είναι το σοβαρό σύνδρομο οξέος αναπνευστικού κοροναϊού 2 (SARS-CoV-2). Τα συμπτώματα ποικίλλουν και κυμαίνονται από ασυμπτωματική έως πιο σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη όπως η πνευμονία, το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) και σοκ. Η σειρά των συμπτωμάτων περιλαμβάνει πυρετό, πονόλαιμο, ξηρό βήχα, δύσπνοια, μυϊκό πόνο, κόπωση, κεφαλαλγία, έμετο και διάρροια. Μερικοί ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές, όπως ARDS, αρρυθμία και σοκ.

Η διάγνωση του COVID-19 βασίζεται σε συνδυασμό ιστορικού, κλινικών συμπτωμάτων, ευρημάτων αξονικής τομογραφίας και τεστ ανίχνευσης σύμφωνα με το πρότυπο που έχει θέσει ο ΠΟΥ. Η διαχείριση είναι κυρίως υποστηρικτική και υποστηρίζονται διάφορες επιλογές για τη θεραπεία του COVID-19, με χορήγηση οξυγόνου όταν απαιτείται.

Ο COVID-19 μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην στοματική υγεία λόγω της ίδιας της μόλυνσης και διαφόρων συνεπειών όπως τα θεραπευτικά μέτρα, η ξηροστομία και άλλες επιπλοκές. Η επίδραση του COVID-19 στην στοματική υγεία μπορεί ενδεχομένως να προκύψει από τη σοβαρή οξεία λοίμωξη, τις επιπλοκές της και τα θεραπευτικά μέτρα. Μια σημαντική αρνητική επίδραση του COVID-19 στην οδοντική υγεία οφείλεται στην ξηροστομία. Μια πιθανή εξήγηση θα μπορούσε να είναι η άμεση επίδραση του SARS-CoV-2 στους σιελογόνους αδένες. Άλλοι συντελεστές μπορεί να είναι η αναπνοή του στόματος λόγω ρινικής συμφόρησης, άγχους, αφυδάτωσης και φαρμακευτικής αγωγής. Εάν η ξηροστομία επιμένει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του στόματος, όπως τερηδόνα, φλεγμονή, ρωγμή των χειλιών (χειλίτιδα) και έλκη ή φλεγμονή στον στοματικό βλεννογόνο και τη γλώσσα, στοματική καντιντίαση, σιαλαδενίτιδα και χαλιτώσεις.

Έχει αναφερθεί ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να επηρεάσει τις αισθήσεις της γεύσης ή οσμής. Ωστόσο, ο υποκείμενος μηχανισμός της οσφρητικής και γευστικής βλάβης στη μόλυνση με COVID-19 εξακολουθεί να είναι ασαφής. Ένας πιθανός μηχανισμός είναι η διαδερμική μετανάστευση του SARS-CoV-2 όπου ο ιός εισήλθε στον εγκέφαλο μέσω του οσφρητικού βολβού, εξαπλώθηκε γρήγορα στον εγκέφαλο όπως αποδεικνύεται από μελέτες σε ζώα.

Με βάση τις συστάσεις του ΠΟΥ, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την  διαχείριση του COVID-19 μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην στοματική κοιλότητα. Η χλωροκίνη είναι ένα πολύ γνωστό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ελονοσίας και ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων και μπορεί να οδηγήσει σε στοματικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα αλλεργική λειχοειδή αντίδραση και ξηροστομία. Η αζιθρομυκίνη, ένα συνήθως συνταγογραφούμενο αντιβιοτικό, διερευνάται επίσης για τη θεραπεία του COVID-19 και βρέθηκε να έχει αρνητικές στοματικές επιδράσεις, όπως αλλεργικές αντιδράσεις στη γλώσσα και το λαιμό

Είναι προφανές ότι το COVID-19 έχει αρνητικό αντίκτυπο στην στοματική υγεία, καθώς και σημαντικό κίνδυνο μετάδοσης στο ιατρο – νοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς. Η τήρηση των μέτρων θα μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης. Σε περίπτωση που έχετε αυτά τα συμπτώματα ή έχετε νοσήσει από COVID-19 και δεν έχει επιστρέψει η στοματική αισθητικότητα, απευθυνθείτε στον θεράπον οδοντίατρο σας για την κατάλληλη συμβουλευτική καθοδήγηση.

 

 

ΠΗΓΕΣ

Effect of the COVID-19 pandemic on behavioural and psychosocial factors related to oral health in adolescents: A cohort study. Brondani et al. 2021, PUBMED