This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Πως επηρεάζει το άγχος την στοματική μας υγεία
Το άγχος είναι μια απόκριση σε συνεχή δυσάρεστα συναισθήματα. Το άγχος γενικά είναι συμβατό με την καλή υγεία, όντας απαραίτητο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της καθημερινότητας, με μέτρο όμως και χωρίς να γίνεται παθολογικό το επίπεδο του. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν η απόκριση στο στρες είναι ακατάλληλη για την ένταση της πρόκλησης. Η άμεση συσχέτιση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και του στρες δείχνουν ότι το ψυχοκοινωνικό στρες αποτελεί δείκτη κινδύνου για την περιοδοντική νόσο και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Υπολογίζεται ότι 792 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν με ψυχικές ασθένειες. Τα πιο συχνά προβλήματα που προκαλεί το αυξημένο επίπεδο στρες είναι:
- Περιοδοντική νόσος – Είναι ευρέως γνωστό ότι το άγχος μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη στοματική υγεία. Τα άτομα που διανύουν μια αγχωτική περίοδο της ζωής τους μπορεί να είναι πιο πιθανό να καπνίσουν, να παραμελήσουν τη συνήθη ρουτίνα στοματικής υγιεινής τους και να χάσουν ραντεβού ρουτίνας στον οδοντίατρο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας. Η εκπαίδευση του ασθενούς σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχει το άγχος στη στοματική του υγεία θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη, μαζί με τη συνολική παρακολούθηση του.
- Απώλεια δοντιού – Η απώλεια επιφάνειας των δοντιών ορίζεται ως η μη αναστρέψιμη απώλεια της σκληρής δομής των δοντιών που προκαλείται από άλλους παράγοντες εκτός από αυτούς που ευθύνονται για την τερηδόνα. Υπολογίζεται ότι το 35-38% των ασθενών με διατροφικές διαταραχές έχουν κλινικά σημεία διάβρωσης, που σημαίνει ότι η προοδευτική απώλεια σκληρού οδοντικού ιστού από μια χημική διαδικασία που δεν περιλαμβάνει ευθύνη βακτηρίων. Η μεγάλη χρήση αλκοόλ και καπνού, όπως και ο αυτοπροκαλούμενος εμετός που παρατηρείται συχνά σε άτομα που ζουν με κατάθλιψη και διατροφικές διαταραχές, μπορεί να προκαλέσει διάβρωση.
- Ξηροστομία – Τα αντικαταθλιπτικά, μαζί με τα αντιψυχωσικά, είναι μεταξύ πολλών φαρμάκων που σχετίζονται με την ξηροστομία. Έχει αναφερθεί ότι τα ποσοστά ροής του σάλιου μπορεί να μειωθούν κατά 58% σε άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά.
- Τερηδόνα – Εκτός από τον κίνδυνο τερηδόνας που αυξάνεται άμεσα με την φαρμακευτική αγωγή, όσοι ζουν με παθήσεις ψυχικής υγείας μπορεί συχνά να παρουσιάσουν περισσότερη τερηδόνα λόγω του τρόπου ζωής τους, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει λίγη αυτοφροντίδα, συμπεριλαμβανομένου του βουρτσίσματος των δοντιών και της κακής διατροφής.
- Χρόνιος στοματοπροσωπικός πόνος – Ο χρόνιος πόνος στο πρόσωπο μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως άτυπος πόνος στο πρόσωπο, κροταφογναθική διαταραχή, άτυπη οδονταλγία και σύνδρομο καύσου στο στόμα.
Αυτά τα στοιχεία δείχνουν σίγουρα την επίδραση που μπορούν να έχουν οι ψυχικές ασθένειες στη στοματική υγεία. Με την πρόσφατη αύξηση της ευαισθητοποίησης, είναι ζωτικής σημασίας οι επαγγελματίες οδοντίατροι να συζητούν με τους ασθενείς και να μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των στοματικών συμπτωμάτων τους. Είναι επίσης σημαντικό τα οδοντιατρεία και τα νοσοκομεία να είναι υποστηρικτικά περιβάλλοντα όχι μόνο για τους ασθενείς τους αλλά και για την οδοντιατρική ομάδα καθώς η ψυχική υγεία όλων είναι σημαντική.
ΠΗΓΕΣ
Ritchie H, Roser M. Mental health. 2018
British Society of Periodontology. BSP Flowchart Implementing the 2017 Classification. 2018