Categories
Γενικά Άρθρα

Πόνος από τους φρονιμίτες

Οι φρονιμίτες ή οι τρίτοι γομφίοι είναι τα τελευταία δόντια που εμφανίζονται στην ενήλικη συνήθως ζωή ενός ανθρώπου. Συνήθως εκρήγνυνται μεταξύ 17 και 25 ετών, ωστόσο μπορεί να συμβεί και πολλά χρόνια αργότερα. Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν 4 φρονιμίτες και περίπου το 80%  απαιτούν. Η καθοδήγηση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Αριστείας Φροντίδας (NICE) αποθαρρύνει την παρεμπόδιση της εξαγωγής. Αφαιρούνται  συνήθως εάν προκαλούν προβλήματα στο παρόν ή θα προκαλέσουν στο μέλλον.

Σε πολλούς ανθρώπους, οι φρονιμίτες δεν διαπερνούν τα ούλα ή αναπτύσσονται εσωτερικά αυτών. Είναι πιο συνηθισμένα στην κάτω γνάθο από ό, τι στην άνω γνάθο. Ο λόγος είναι συνήθως ότι δεν υπάρχει αρκετός χώρος στην άνω γνάθο και μπορεί να εμποδιστεί η πορεία του φρονιμίτη και να εκβάλλει στραβά. Συχνά δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά μερικές φορές οδηγούν σε πόνο, πρήξιμο, φθορά των δοντιών ή φλεγμονή των ούλων. Μπορούν επίσης να σπρώξουν άλλα δόντια και να τους προκαλέσουν πόνο ή μετατόπιση.

Η απόφαση για το αν θα γίνει εξαγωγή στους φρονιμίτες εξαρτάται κυρίως από το εάν προκαλούν ήδη προβλήματα ή εάν είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν στο μέλλον. Τα ερωτήματα που πρέπει να απασχολήσουν τον οδοντίατρο ή τον γναθοχειρουργό είναι:

  1. Οι φρονιμίτες έχουν προκαλέσει πόνο ή βλάβη στη γνάθο ή στα διπλανά δόντια ή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να συμβεί αυτό?
  2. Οι φρονιμίτες εμποδίζουν την ανάπτυξη των άλλων δοντιών?
  3. Οι άνθρωποι που έχουν στρεβλωμένους κοπτήρες (μπροστινά δόντια) ή μικρά οστά της γνάθου μερικές φορές ανησυχούν ότι τα δόντια τους μπορεί να σπρωχτούν ακόμη περισσότερο αν τα δόντια σοφίας τους μεγαλώνουν από τα ούλα. Αλλά αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Το ίδιο ισχύει και για αυτούς τους ανθρώπους: Οι φρονιμίτες τους μπορούν να παραμείνουν?

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να πονάνε οι φρονιμίτες. Ο πιο διαδεδομένος και συχνός είναι η περίπτωση της περιστεφανίτιδας. Είναι η φλεγμονή και μόλυνση των μαλακών ιστών γύρω από ένα μερικώς εκβαλλόμενο φρονιμίτη. Άλλες σχετικές καταστάσεις περιλαμβάνουν την τερηδόνα , την μετατόπιση των ριζών του γειτονικού δοντιού και σπάνια τον σχηματισμό κύστεων και όγκων. Ο επιπολασμός της περιστεφανίτιδας αφορά το 81% του πληθυσμού με ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών.

Για την άμεση και επιτυχή ανακούφιση του οδοντικού πόνου που οφείλεται στους φρονιμίτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί πληθώρα παυσίπονων, πάντα με την συμβουλή του οδοντιάτρου. Η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη είναι παυσίπονα ευρείας χρήσης που βοηθούν αρκετά με την αντιμετώπιση του πόνου. Τα αναλγητικά δισκία πρέπει πάντα να καταπίνονται. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τοποθετούνται αναλγητικά δισκία δίπλα στην περιστεφανίτιδα ή να γίνονται ενέσιμα . Εάν ο πόνος επιμένει για περισσότερο από 3-4 ημέρες ή εντείνεται, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, συνιστάται η εξαγωγή του δοντιού. Για τη βελτίωση της φλεγμονής μπορούν να συσταθούν και αντιβιοτικά. Δεν συνιστάτε η κατανάλωση αλκοόλ ή οινοπνευματωδών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση του πόνου. Τέλος πρέπει να ενθαρρύνεται  η αυξημένη  στοματική υγιεινή, η χρήση στοματικού διαλύματος και οδοντικού νήματος.

Σε περίπτωση εξαγωγής του προσβεβλημένου φρονιμίτη η συνήθης συμβουλευτική για τον μετεγχειρητικό πόνο είναι η χρήση ιβουπροφαίνης όσο και η παρακεταμόλης οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου μετά τη διαδικασία. Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (ασπιρίνη) δεν είναι κατάλληλο πριν ή μετά, διότι αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Για λίγες μέρες μετά τη διαδικασία μπορείτε να τοποθετήται μια παγοκύστη στο μάγουλό σας διότι βοηθά στη μείωση του πρήξιματος. Θα πρέπει να αποφεύγετε το κάπνισμα ή να πίνετε χυμούς φρούτων και ζεστά ροφήματα τις πρώτες ημέρες, επειδή μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης. Το νερό ή το χλιαρό χαμομήλι είναι πιο κατάλληλα. Οι σκληρές τροφές προκαλούν επίσης μερικές φορές προβλήματα. Οι σούπες και τα μαλακά τρόφιμα όπως πατάτες, ψάρια ή ζυμαρικά προτείνονται για την ομαλή μετεγχειρητική πορεία.

 

ΠΗΓΕΣ

Problems with erupting wisdom teeth: signs, symptoms, and management. Tara Renton and Nairn H F Wilson British Journal of General Practice 2016.

Impacted wisdom teeth. Dodson TB, Susarla SM. BMJ Clin Evid 2014