Categories
Γενικά Άρθρα

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΟΔΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Η διατροφή και η οδοντική υγεία έχουν πολυκατευθυντικές επιπτώσεις. Οποιεσδήποτε στοματικές ασθένειες, είτε είναι μολυσματικές, τραυματικές, φλεγμονώδεις ή νεοπλασματικές, επηρεάζουν τις συνήθεις λειτουργίες της στοματικής κοιλότητας ακόμη και μετά από διορθωτικές επεμβάσεις που γίνονται για τη βελτίωση τους μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την πρόσληψη τροφής και υγρών, καθώς και να θέσουν σε κίνδυνο περαιτέρω τη διατροφική κατάσταση.

Οι στοματικές χειρουργικές ή διορθωτικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την οδοντική θεραπεία, ορθογναθικές επεμβάσεις, όγκους, κ.λπ. Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα αποκατάσταση και επούλωση.

Η διατροφή ορίζεται ως ο τρόπος με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τα τρόφιμα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του για ανάπτυξη, και συντήρηση. Η διατροφή είναι ο κύριοσ καθοριστικός παράγοντας της κατάστασης της υγείας.  Κάθε θρεπτικό συστατικό έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο στη διατήρηση της ακεραιότητας των ιστών του στόματος. Τα βασικά θρεπτικά συστατικά είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λίπη, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και το νερό.

Μια συνηθισμένη διαδικασία αντιμετώπισης οδοντικού προβλήματος είναι η αφαίρεση κάποιου δοντιού ή ακόμα πιο σοβαρά, ενός φρονιμίτη. Συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία και μερικές φορές, γενική αναισθησία για ιατρικούς λόγους. Η διατροφή σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι ελαφριά και μαλακή. Μετά από μια μετεγχειρητική μέρα ρουτίνας 24 ωρών μπορεί να ακολουθηθεί μια κανονική απαλή, ήπια δίαιτα όπως σε κάθε άλλη εξαγωγή δοντιού.

Τα υγρά παίζουν ύψιστο ρόλο στην σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Πίνεται αρκετό νερό και χυμούς σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου  ή του γναθοχειρουργού σας. Αποφύγετε τα πολύ ζεστά υγρά ή φαγητό.

Τα πιο διαδεδομένα φαγητά για περιπτώσεις που αντιμετωπίζετε οδοντικά προβλήματα είναι:

  • Ομελέτες σε χλιαρή θερμοκρασία, χωρίς τραγανά πρόσθετα συστατικά.
  • Χυλός βρώμης
  • Σούπες ελαφριές. Μπορεί να είναι λαχανικών ή ακόμα και με κρεατικά εφ όσον είναι κομμένα σε μικρά κομμάτια ή αλεσμένα. Οι σούπες μπορούν ιδανικά να είναι σε βελουτέ μορφή και χλιαρή θερμοκρασία.
  • Μαλακά τυριά
  • Smoothies και milkshakes. Ιδανικά χωρίς ζάχαρη και όχι ιδιαίτερα παγωμένα, σύμφωνα με τις συστάσεις του οδοντίατρου.
  • Γιαούρτι, κρέμες και πουτίγκες
  • Πουρές πατάτας
  • Ζυμαρικά
  • Χυμοί φρούτων

Σε κάθε περίπτωση, τον 1ο λόγο τον έχει ο θεράποντας οδοντίατρος. Θα σας καθοδηγήσει σωστά λαμβάνοντας υπ όψιν την δική σας μοναδική κατάσταση και ανάγκη.

 

 

ΠΗΓΕΣ

Hiremath SS. Nutrition and Oral Health. Textbook of Preventive and Community Dentistry. 2nd ed. New Delhi, India: Elsevier; 2011

Romito LM. Introduction to nutrition and oral health. Dent Clin North Am. 2003

Jain S, Jain A, Palekar U, Shigli K, Pillai A, Pathak AD. Review article: Nutritional considerations for patients undergoing maxillofacial surgery – A literature review. Indian J Dent. 2014