Ούλα που ματώνουν, τι μπορεί να σημαίνει αυτό
Πολλοί άνθρωποι σε κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν παρατηρήσει ότι τα ούλα τους ματώνουν. Αυτό ονομάζεται φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα) και συνήθως δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην αρχή. Μπορεί να εξαπλωθεί όμως και να προκαλέσει ζημιά στην στοματική κοιλότητα. Ο ιατρικός όρος για φλεγμονή αυτή είναι ‘’περιοδοντίτιδα’’ και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση των δοντιών. Η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ουλίτιδας. Μόνο εάν καθαρίζετε σωστά τα δόντια σας μπορεί να σταματήσει ή τουλάχιστον να επιβραδύνει την εξέλιξη της περιοδοντίτιδας.
Τα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι κόκκινα, πρησμένα και αιμορραγικά ούλα. Τα ούλα αιμορραγούν όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας και μερικές φορές χωρίς προφανή λόγο. Η ουλίτιδα γενικά δεν προκαλεί πόνο επομένως παραμένει αδιάγνωστη για αρκετό καιρό. Η περιοδοντίτιδα συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι να προχωρήσει. Εκτός από τα κόκκινα και αιμορραγικά ούλα, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ευαίσθητα δόντια και υποχωρητικά ούλα, πονόλαιμο και δυσάρεστη αναπνοή. Εάν τα ούλα είναι φλεγμονώδη, μπορεί να αρχίσουν να απομακρύνονται από το σώμα του δοντιού. Αυτό προκαλεί κενά μεταξύ των δοντιών και των ούλων, γνωστά ως τσέπες ούλων. Σε πιο προχωρημένο στάδιο, η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση των δοντιών, να αρχίσουν να κουνιούνται ή να πονάνε κατά τη μάσηση.
Η πιο κοινή αιτία των φλεγμονωδών ούλων είναι η πλάκα. Η πλάκα είναι μια λεπτή μεμβράνη που αποτελείται κυρίως από βακτήρια και δύσκολα στην αρχή είναι ορατή. Βρίσκεται εκεί όπου συναντώνται το δόντι και τα ούλα.
Τα βακτήρια στην πλάκα «τρώνε» τα σάκχαρα στα τρόφιμα στο στόμα σας, και μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και διόγκωση των ούλων. Μπορείτε να απαλλαγείτε από την πλάκα καθαρίζοντας τα δόντια σας σωστά. Με άλλα λόγια, η καλή στοματική υγιεινή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Η πιθανότητα εμφάνισης ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας αυξάνεται επίσης από διάφορους παράγοντες:
- Κάπνισμα
- Μεταβολικές ασθένειες (π.χ. διαβήτης)
- Ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
- φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και φάρμακα για καρδιαγγειακή νόσο
Εάν η ουλίτιδα επιμένει, οι τσέπες μεταξύ των δοντιών και των ούλων μπορεί να γίνουν βαθύτερες, μερικές φορές ακόμη και έως 1 εκατοστό βάθος. Τα βακτήρια αρχίζουν να αναπτύσσονται σε αυτές τις τσέπες των ούλων και δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στα βακτήρια με οδοντόβουρτσα. Ένα στρώμα βακτηριακής πλάκας συσσωρεύεται στη ρίζα και το λαιμό του δοντιού, όπου μπορεί να σκληρύνει. Γνωστή ως ταρτάρ, αυτή η σκληρή ουσία μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από έναν οδοντίατρο. Όσο πιο βαθιά είναι η τσέπη των ούλων, τόσο πιο πολύ μπορεί να εξαπλωθεί η βακτηριακή πλάκα προς το κάτω μέρος της ρίζας του δοντιού.
Ένας τρόπος για την ανίχνευση της νόσου των ούλων είναι ο οδοντικός έλεγχος. Εάν ο οδοντίατρος υποψιάζεται ότι μπορεί να έχετε περιοδοντίτιδα, θα χρειαστούν και άλλες εξετάσεις, για παράδειγμα, ακτινογραφίες για να διαπιστωθεί εάν έχει καταστραφεί οστικός ιστός. Εάν η πλάκα δεν αφαιρεθεί, τα ούλα μπορεί να δημιουργήσουν φλεγμονή μέσα σε λίγες μέρες και η πλάκα μπορεί να σκληρύνει και να εξελιχθεί σε πέτρα. Η πλάκα μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από οδοντίατρο κατά τη διάρκεια των τακτικών ελέγχων.
Θεραπεία
Η καλή στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική. Εάν δεν φροντίζετε σωστά τα δόντια σας, η θεραπεία για περιοδοντίτιδα δεν θα είναι αποτελεσματική. Τα άτομα που έχουν ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα θα πρέπει να εκπαιδευτούν από τον οδοντίατρο τη σωστή τεχνική βουρτσίσματος των δοντιών και της φροντίδας τους. Η θεραπεία για την ουλίτιδα περιλαμβάνει την αφαίρεση πέτρας και εάν είναι απαραίτητο τυχόν άκρα γεμίσματος και στεφάνων που προεξέχουν. Αυτό γίνεται επειδή είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθεί η βακτηριακή πλάκα από αυτές τις άκρες. Εάν έχει αναπτυχθεί περιοδοντίτιδα, η βακτηριακή πλάκα και το σκληρό ταρτάρ απομακρύνονται, συμπεριλαμβανομένων των εναποθέσεων που βρίσκονται κάτω από τη γραμμή των ούλων.
Όσο νωρίτερα ανιχνεύεται η περιοδοντίτιδα, τόσο πιο εύκολο είναι να τη διατηρείτε υπό έλεγχο. Η θεραπεία στοχεύει να εμποδίσει την επιδείνωση της νόσου, αποτρέποντας περισσότερες βλάβες και απώλεια δοντιών.
Μία με δύο φορές τον χρόνο συνιστάτε οδοντιατρικός έλεγχος και θεραπεία ανάλογα τα ευρήματα. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τη στοματική σας υγιεινή άρτια και να συμβουλεύεστε τον οδοντίατρό σας για οποιαδήποτε αλλαγή των ούλων ή των δοντιών σας.
ΠΗΓΕΣ
Gingivitis and periodontitis: Overview. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care