Categories
Γενικά Άρθρα

Οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα για παιδιά

Η οδοντική υγεία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργική, ψυχολογική και κοινωνική ευημερία ενός παιδιού. Ο στοματικός πόνος έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα παιδιά, όπως χαμένος ύπνος, αργή ανάπτυξη, προβλήματα συμπεριφοράς και αργή μάθηση. Οι αναπτυξιακά κρίσιμες διαδικασίες επικοινωνίας, κοινωνικοποίησης και αυτοεκτίμησης επηρεάζονται επίσης από την ελλιπή οδοντική υγεία. Τα οδοντικά προβλήματα συνδέονται με σημαντική μείωση της φοίτησης στο σχολείο καθώς και των γονικών εργάσιμων ημερών. Υπάρχουν επίσης πρόσφατα στοιχεία που συνδέουν τη στοματική νόσο με άλλα προβλήματα υγείας, όπως χαμηλό βάρος γέννησης, πρόωρο τοκετό και έλλειψη σιδήρου.

Παρά τις μεγάλες βελτιώσεις της στοματικής υγείας των ανθρώπων σε πολλές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες, η τερηδόνα των παιδιών προσχολικής ηλικίας αποτελεί μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας το οποίο προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Η εμφάνιση της τερηδόνας συνδέεται στενά με συμπεριφορές στοματικής υγείας, όπως αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, συνήθειες βουρτσίσματος δοντιών και μειωμένη οδοντιατρική περίθαλψη. Η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τις συμπεριφορές στοματικής υγείας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη προγραμμάτων για την πρόληψη της τερηδόνας.

Η πρόληψη της παιδικής οδοντικής τερηδόνας βασίζεται στην τήρηση βασικών συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένου του βουρτσίσματος δοντιών δύο φορές την ημέρα με οδοντόκρεμα φθορίου, καθώς και η μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφίμων και ποτών. Είναι γνωστό πως η ακατάλληλη κατανάλωση τροφίμων τα πρώτα χρόνια της ζωής σχετίζεται με την εμφάνιση πολλών ασθενειών, όπως η τερηδόνα. Τα οικογενειακά γεύματα πιστεύεται ότι χτίζουν τη δομή των διατροφικών προτύπων των παιδιών.

Ποια είναι η κατάλληλη οδοντόβουρτσα για ένα παιδί;

Η κεφαλή της οδοντόβουρτσας συνιστάται να έχει μικρό μέγεθος και η λαβή να είναι σταθερή και ίσια. Οι τρίχες της βούρτσας θέλουμε να είναι μαλακές, από νάιλον υλικό με στρογγυλεμένα άκρα ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι απαλές για την  επιφάνεια των ούλων και των δοντιών. Επίσης οι μαλακές τρίχες επιτρέπουν της αφαίρεση της πλάκας χωρίς την καταστροφή των ούλων. Η πίεση που θα ασκηθεί πρέπει να είναι ήπια για την πρόληψη της φθοράς της επιφάνειας των δοντιών. Μπορείτε να επιλέξετε μαζί με το παιδί μια οδοντόβουρτσα που απεικονίζει τον αγαπημένο ήρωα του, έτσι δημιουργείτε η συνέπεια στο βούρτσισμα, μέσω του παιχνιδιού.

Πόσο συχνά πρέπει να βουρτσίζει το παιδί τα δόντια του;

Συνιστάται να γίνεται δύο φορές την ημέρα με τουλάχιστον 2 λεπτά διάρκεια.

Ποιά οδοντόκρεμα είναι η καλύτερη επιλογή;

Η ιδανική επιλογή είναι μια οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο το οποίο είναι το πιο σημαντικό συστατικό. Εφόσον η οδοντόκρεμα περιέχει φθόριο, η μάρκα ή ο τύπος δεν έχει σημασία. Όλες οι οδοντόκρεμες φθορίου λειτουργούν αποτελεσματικά για την καταπολέμηση της πλάκας και για τον καθαρισμό των δοντιών. Ειδικά για τα παιδιά, αν η οδοντόκρεμα έχει μια γεύση που αγαπάνε, όπως φράουλα κάνει πιο ευχάριστη τη διαδικασία του βουρτσίσματος των δοντιών.

Πόση οδοντόπαστα πρέπει να χρησιμοποιούν τα παιδιά;

Έχει φανεί ότι το 40% των παιδιών χρησιμοποιούν πάρα πολύ οδοντόκρεμα. Ενώ το φθόριο είναι απαραίτητο για την πρόληψη της φθοράς των δοντιών οι μεγάλες  ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε φθορίωση. Η ήπια φθορίωση προκαλεί λευκές κηλίδες στα δόντια, ενώ η πιο σοβαρή μπορεί να προκαλέσει διάτρηση και σκούρο καφέ αποχρωματισμό. Η συνιστώμενη δόση είναι:

  • ετών – το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού

>3 ετών – το μεγέθους ενός μπιζελιού

Η στοματική υγιεινή είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό της καθημερινής λειτουργίας και ευεξίας καθώς και απαραίτητη για την πρόληψη της τερηδόνας. Η ανάπτυξη καλής στοματικής υγιεινής είναι επίσης η πρώτη γραμμή άμυνας έναντι συνηθισμένων οδοντικών προβλημάτων. Το παιδί πρέπει να μαθαίνει από πολύ νωρίς για την αξία της διατήρησης της οδοντικής υγείας, καθώς και ότι είναι υπεύθυνο για αυτήν.

 

ΠΗΓΕΣ

www.stanfordchildrens.org

Establishing oral health promoting behaviours in children – parents’ views on barriers, facilitators and professional support: a qualitative study. Duijster et al. 2015