Οδοντοφυία: Τα πρώτα δόντια του παιδιού και η αντιμετώπισή τους
Η οδοντοφυία είναι μια φυσιολογική διαδικασία κατά την οποία ένα βρέφος αρχίζει να εμφανίζει τα πρώτα δόντια (πρωτογενής οδοντοστοιχία ή νεογιλά δόντια). Κατά μέσο όρο, τα βρέφη ξεκινούν να εμφανίζουν τα πρώτα δοντάκια τους στους έξι μήνες και έως την ηλικία των τριών ετών, όλα τα πρώτα δόντια έχουν εμφανιστεί.
Μια ποικιλία συμπτωμάτων μπορεί να συνοδεύει την έναρξη της οδοντοφυίας, όπως ευαίσθητα και επώδυνα ούλα, έλκος στο στόμα, μεγάλη ποσότητα σάλιου, δυσκολίες στη σίτιση, έλλειψη ύπνου και κλάμα, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα ένα παιδί που στενοχωρείται και κατ΄ επέκταση έναν ανήσυχο γονέα. Μερικά από τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας μπορούν να ανακουφιστούν αποτελεσματικά στο σπίτι με βοηθήματα, όπως ειδικά μασητικά παιχνίδια που τοποθετούνται στο ψυγείο για επιπλέον ανακούφιση από τον πόνο και την ανησυχία. Επιπλέον, διατίθενται και άλλες θεραπείες που παρέχουν ανακούφιση από τον πόνο αλλά είναι κυρίως με τη μορφή αναλγητικών και αναισθητικών φαρμάκων. Επίσης υπάρχουν σκευάσματα που μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στα ούλα ειδικά για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής σε άμεσο χρόνο.
Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν συσχετιστεί με το χρόνο εμφάνισης της πρωτογενούς οδοντοφυίας, αλλά τα μέχρι σήμερα στοιχεία προέρχονται από μικρές μελέτες με περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου.
Η φροντίδα των δοντιών και των ούλων ενός παιδιού μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και πριν από τη γέννηση του! Η εγκυμοσύνη προκαλεί πολλές ορμονικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων την αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στοματικής υγείας, όπως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Η παρουσία μητρικών περιοδοντικών νόσων και ενεργών λοιμώξεων έχει συσχετιστεί με δυσμενείς εκβάσεις της εγκυμοσύνης, όπως πρόωρος τοκετός, προεκλαμψία, διαβήτης κύησης και απώλεια εμβρύου. Καθώς οι έγκυες γυναίκες είναι πιο δεκτικές στις πληροφορίες για τη στοματική υγιεινή παρά σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής τους, στόχος είναι να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία στο έπακρο, παρέχοντας καλές πληροφορίες πρόληψης και εγκαθίδρυση υγιεινών συνηθειών το συντομότερο δυνατό.
Τα πρώτα δόντια του παιδιού είναι εξαιρετικά ευαίσθητα και μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα ζητήματα, από τραυματισμούς και δυσκολίες σίτισης έως πιο σοβαρά προβλήματα, όπως ο κίνδυνος αναρρόφησης λόγω υπερβολικής κινητικότητας των δοντιών. Συνιστάται συχνή παρακολούθηση από παιδιατρικό οδοντίατρο για τη διατήρηση της στοματικής υγείας και την πρόληψη τυχόν ζητημάτων που σχετίζονται με πρόωρη απώλεια ή άλλα προβλήματα. Ο παιδοδοντίατρος πρέπει να εκπαιδεύσει τους γονείς για τα δόντια του παιδιού και τη σωστή φροντίδα τους από πολύ μικρή ηλικία. Οφείλει να λύνει όλες τις απορίες τους και να εξηγήσει τη σημασία της φροντίδας για την διατήρησης της καλής στοματικής υγείας.
ΠΗΓΕΣ
For the dental patient: baby’s first teeth. Journal of the American dental association. 2002