Categories
Γενικά Άρθρα

Μπορεί η φαρμακευτική αγωγή να έχει επιπτώσεις στη στοματική μου υγεία;

Πολλά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών, των μετάλλων και των φυτικών παρασκευασμάτων μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην στοματική υγεία. Οι διάφορες ασθένειες που επηρεάζουν το σώμα μας και θεραπεύονται με μια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή είναι πολύ πιθανό να επηρεάζει τη φυσιολογική χλωρίδα της στοματικής κοιλότητας.

Υπάρχουν αρκετές επιπτώσεις αλλά οι παρακάτω είναι οι ποιο συχνές:

Αναίτια αιμορραγία

Η μειωμένη πήξη του αίματος είναι μια παρενέργεια των ασπιρινών και αντιπηκτικών φαρμάκων. Στην αντιπηκτική αγωγή περιλαμβάνονται οι δραστικές ουσίες της ηπαρίνης και βαρφαρίνης. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων ή και αντιμετώπιση του πόνου αλλά μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγικά προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης στο στόμα ή στην θεραπεία περιοδοντικών ασθενειών. Ο οδοντίατρος σας πρέπει να γνωρίζει τυχόν φάρμακα που μπορεί να παίρνετε, ειδικά όταν προγραμματίζετε οδοντιατρικές εργασίας που μπορεί να αιμορραγήσουν τα ούλα (π.χ. εξαγωγή δοντιού).

Φάρμακα που επηρεάζουν τη γεύση

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν πικρή ή μεταλλική γεύση ή και να επηρεάσουν την ικανότητα γεύσης. Μεταξύ αυτών είναι τα καρδιαγγειακά φάρμακα, διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), εισπνεόμενα φάρμακα για τα αναπνευστικά προβλήματα και παραφάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος, όπως επιθέματα νικοτίνης.

Αλλαγές στο στοματικό βλεννογόνο

Ορισμένα φάρμακα έχουν συνδεθεί με την δημιουργία πληγών στο το στόμα, φλεγμονές ή αποχρωματισμό των ούλων ή άλλων μαλακών μορίων. Αυτά περιλαμβάνουν κάποια φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, τους ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες, τα αντισυλληπτικά και ορισμένους χημειοθεραπευτικούς παράγοντες. Εάν πάρετε οποιοδήποτε από αυτά και παρουσιάσετε αποχρωματισμό σε κάποιο σημείο του στόματος, ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας συστήσει ένα ειδικό σχήμα στοματικής υγιεινής για τον περιορισμό της δυσφορίας που προκαλείται από τα έλκη του στόματος ή την επικείμενη φλεγμονή.

Πρησμένα ούλα

Μία ακόμα κοινή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων είναι τα πρησμένα ούλα. Μερικές φορές σχετίζεται με φάρμακα όπως η φαινυτοΐνη, τα ανοσοκατασταλτικά (όπως αυτά που λαμβάνονται μετά από μεταμόσχευση οργάνων) και αποκλειστές διαύλων ασβεστίου (συμπεριλαμβανομένων της νιφεδιπίνης, βεραπαμίλης, διλτιαζέμης και αμλοδιπίνης) που λαμβάνονται από ορισμένους καρδιακούς ασθενείς. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή και σχολαστικότητα στον καθαρισμό των δοντιών και των ούλων.

Άλλα φάρμακα

Η ξηροστομία είναι μια κοινή παρενέργεια πολλών φαρμάκων. Μεταξύ αυτών είναι τα αντιισταμινικά, τα αποσυμφορητικά, τα παυσίπονα, τα φάρμακα της αρτηριακής πίεσης, τα μυοχαλαρωτικά, τα φάρμακα για την ακράτεια ούρων, για τη νόσο του Πάρκινσον, τα αντικαταθλιπτικά κ.λπ. Η ξηροστομία ερεθίζει τους μαλακούς ιστούς του στόματος, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή και μολύνσεις. Χωρίς τα καθαριστικά αποτελέσματα του σάλιου, η τερηδόνα και άλλα στοματικά προβλήματα υγείας γίνονται πιο συχνά. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν εισπνεόμενα από το στόμα συχνά αναπτύσσουν καντιντίαση, μυκητιασική λοίμωξη και ενθαρρύνονται να ξεπλένουν το στόμα τους με νερό μετά τη χρήση της συσκευής εισπνοής.

Η ζάχαρη είναι συχνά μέρος υγρών φαρμάκων όπως το σιρόπι για τον βήχα, βιταμίνες, αντιόξινα δισκία και αντιμυκητιασικά. Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές ουσίες χωρίς ζάχαρη.

Εάν έχετε υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθείτε σε θεραπεία για τον καρκίνο, ενημερώστε τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορεί να γίνει η απαραίτητη οδοντιατρική εργασία προτού αρχίσετε να παίρνετε τα φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα δόντια, τα ούλα ή τα οστά της γνάθου.

Δεδομένου ότι πολλοί ασθενείς λαμβάνουν συστηματικά φάρμακα, οι οδοντίατροι πρέπει πάντα να λαμβάνουν λεπτομερές ιστορικό, ώστε να μπορούν να γνωρίζουν τα προβλήματα που σχετίζονται με τη φαρμακευτική αγωγή και τον αντίκτυπο των φαρμάκων στη διάγνωση και τον σχεδιασμό της θεραπείας.

 

ΠΗΓΕΣ

Medications’ impact on oral health. Ciancio S. Journal of the American dental association. 2004