Κάπνισμα και Στοματική Υγεία
Το κάπνισμα, μαζί με την υπέρταση και την παχυσαρκία, θεωρούνται οι κύριες αποτρέψιμες αιτίες θανάτου στον κόσμο. Ως αποτέλεσμα του καπνίσματος περίπου ένας στους πέντε θανάτους κάθε χρόνο οφείλονται σε αυτή την συνήθεια. Οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία του στόματος είναι καλά τεκμηριωμένες με έρευνες σε όλο τον πλανήτη. Αυτό περιλαμβάνει κοινές και σπάνιες παθήσεις, από καλοήθεις έως απειλητικές για τη ζωή ασθένειες όπως: αποχρωματισμός των δοντιών και οδοντικές βλάβες, κακή αναπνοή, διαταραχές γεύσης και οσμής, μειωμένη επούλωση τραυμάτων, περιοδοντική νόσος, βλάβες του βλεννογόνου όπως είναι η μελάνωση του καπνιστή και ο ουρανίσκος του καπνιστή και φυσικά πιθανές κακοήθεις βλάβες όπως ο καρκίνος του στόματος και του πνεύμονα.
Οι επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των οδοντιάτρων και των ομάδων τους, έχουν ηθικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις να βοηθήσουν τους ασθενείς με τη διακοπή του καπνίσματος. Λόγω της φύσης της εργασίας τους και της τακτικής επαφής με τους ασθενείς, ο οδοντίατρος είναι σε ιδανική θέση για να συμβουλεύει τους ασθενείς τους σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος. Οι οδοντίατροι διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες, ικανότητες και εμπειρογνωμοσύνη για την αναγνώριση και τη θεραπεία των στοματικών βλαβών που σχετίζονται με το κάπνισμα καθώς μπορούν να συμβουλεύουν τους ασθενείς για τις επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος, καθώς και τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος. Η δραστηριότητα των οδοντιάτρων στην πρόληψη του καπνίσματος θα έχει διπλή επίδραση στους ασθενείς: όχι μόνο η διακοπή του καπνίσματος θα βελτιώσει την υγεία του στόματος, αλλά και θα συμβάλει στην πρόληψη των συστημικών παθήσεων που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ένας μεγάλος αριθμός καπνιστών αποτυγχάνουν 3-5 φορές κατά τη διάρκεια της προσπάθειας διακοπής προτού καταφέρουν τελικά να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα!
Το κάπνισμα έχει πλέον αναγνωριστεί ως ο σημαντικότερος παράγοντας για τον καρκίνο του στόματος και την περιοδοντίτιδα. Μπορεί να οδηγήσει σε κακή ανταπόκριση σε τυχόν οδοντιατρική θεραπεία ή παρέμβαση. Η περιοδοντική νόσος είναι μία από τις πιο συχνές χρόνιες οδοντικές νόσους στους ενήλικες. Είναι δεύτερη σε σειρά μετά την τερηδόνα ως αιτία απώλειας δοντιών μεταξύ ενηλίκων στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι περιοδοντικές ασθένειες είναι ένα δυναμικό φαινόμενο με κυκλικά μοτίβα εξέλιξης και σε οποιαδήποτε ηλικία. Το κάπνισμα θεωρείται ότι επηρεάζει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού και θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα του περιοδοντικού ιστού να επουλωθεί, μετά από μια περίοδο έξαρσης της νόσου.
Σε πρόσφατες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει στενή σχέση της χρήσης του καπνού με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στόματος. Η αιμορραγία των ούλων έχει φανεί ότι εμφανίζεται περισσότερο στους καπνιστές λόγω της επαγόμενης από νικοτίνη αγγειοσυστολής στο ούλο καθώς και της βαριάς κερατινοποίησης των ούλων. Το κάπνισμα έχει ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στην αναγεννητική θεραπεία, συμπεριλαμβανομένου του οστικού μοσχεύματος. Ο επιπολασμός και η σοβαρότητα των περιοδοντικών ασθενειών στις διάφορες μορφές τους είναι υψηλότεροι στους καπνιστές από ό, τι στους μη καπνιστές. Η επιτυχία των θεραπειών οδοντικών εμφυτευμάτων επηρεάζεται σημαντικά από τον εθισμό στο κάπνισμα. Οι κίνδυνοι ανάπτυξης καρκίνου του στόματος είναι μεγαλύτεροι στους καπνιστές.
Κάποιες από τις πιο συχνές βλάβες που προκαλεί το καπνισμα στα δόντια είναι ο αποχρωματισμός και το κιτρίνισμα των δοντιών μας. Αυτό συμβαίνει γιατί το σμάλτο των δοντιών μας απορροφά τις χρωστικές ουσίες του καπνού με αποτέλεσμα τη δημιουργία κηλίδων κίτρινου ή ακόμα και καφέ χρώματος. Μία άλλη βλάβη η οποία όμως μπορεί να αναστραφεί με τη διακοπή του καπνίσματος είναι η κακή αναπνοή. Αν η υγιεινή είναι κακή σε συνδυασμό με το κάπνισμα είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν φλεγμονές και ανάπτυξη βακτηρίων.
Οι ιατρικές και οδοντιατρικές ομάδες θα πρέπει να γνωρίζουν τα στοματικά προβλήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα. Η παροχή συμβουλών σχετικά με την διακοπή του καπνίσματος και τα προγράμματα πρόληψης του καπνίσματος πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό της ιατρικής και οδοντιατρικής συμβουλευτικής.
ΠΗΓΕΣ
Smoking and oral health status. Canadian Dental association Journal. Millar W. Wayne D. 2007
The effects of tobacco use on oral health. Sham (et al). Hong Kong medical journal. 2003