Categories
Γενικά Άρθρα

Κακές συνήθειες που χαλάνε τα δόντια

Οι στοματικές συνήθειες που αναπτύσσει ένας άνθρωπος μπορεί να έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στη στοματική μας υγεία. Οι καλές συνήθειες όπως το τακτικό βούρτσισμα, το οδοντικό νήμα και η αποφυγή των τραυματισμών, έχουν ως αποτέλεσμα μια καλή στοματική υγεία. Υπάρχουν και συνήθειες που εάν παραμείνουν έχουν αρνητικό αποτέλεσμα στα δόντια και την γενική υγεία.

Συγκεκριμένες συνήθειες εάν επιμείνουν πέρα ​​από ορισμένη αναπτυξιακή ηλικία, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη βλάβη στα αναπτυσσόμενα δόντια και τους γύρω στοματικούς ιστούς. Στην βρεφική ηλικία, σχεδόν όλα τα παιδιά υιοθετούν κάποιες ‘’κακές’’ συνήθειες, όπως το πιπίλισμα του αντίχειρα, το δάγκωμα του δακτύλου, η ώθηση με την γλώσσα, το δάγκωμα ή το πιπίλισμα των χειλιών, ο βρουξισμός, η στοματική αναπνοή μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικές επιπτώσεις στις οδοντοκυψελικές δομές. Η ζημιά που θα προκληθεί εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η διάρκεια της συνήθειας ανά ημέρα, ο βαθμός, η ένταση και η διάρκεια.

Μια συνήθεια ορίζεται ως μια επαναλαμβανόμενη ενέργεια που γίνεται αυτόματα. Οι προαναφερθείσες συνήθειες που συμβαίνουν στην πρώιμη παιδική ηλικία δεν χρειάζονται καμία θεραπεία εάν και εφόσον η συνήθεια αυτή διακοπεί πριν από την ηλικία των 5 ετών. Μόλις ανακληθεί η υπάρχουσα συνήθεια οι οδοντικές αλλαγές θα διορθωθούν αυτόματα.

Τα συνήθη προβλήματα που οφείλονται στο πιπίλισμα του αντίχειρα είναι η μετατόπιση της γνάθου μαζί με την οδοντοστοιχία προς την μεριά που γίνεται συνήθως η ώθηση. Αυτή η κίνηση μπορεί να γίνει και με τη γλώσσα. Αυτό συμβαίνει λόγω της καθυστερημένης μετάβασης μεταξύ του μοτίβου της κατάποσης βρεφών και ενηλίκων. Κανονικά, η μετάβαση ξεκινά περίπου στην ηλικία των 2 έως 6 ετών στο 50% περίπου των περιπτώσεων.

Η συνήθης θεραπεία αυτών των προβλημάτων είναι θα πρέπει να εκτελούνται διαδοχικά σε στάδια:

  • Άμεση συμβουλευτική του ασθενούς από χειρουργό οδοντίατρο
  • Θεραπεία με ορθοδοντική συσκευή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο δείκτης μάζας σώματος, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ  και καφέ σχετίζονται με την οδοντική υγεία. αυτό συμβαίνει γιατί όλα αυτά επηρεάζουν πολύ άμεσα τα δόντια και ούλα.

Άλλες βλαβερές συνήθειες που μπορεί να έχουν τραυματική δράση στα δόντια είναι η κατανάλωση πολύ σκληρών τροφών και η μάσηση πάγου. Τα αποτελέσματά τους περιλαμβάνουν κάταγμα δοντιών, αλλοίωση την επιφάνειάς τους και ξαφνικές μεταβολές στη θερμοκρασία του σμάλτου με αποτέλεσμα την αυξημένη ευαισθησία των δοντιών.

Υπάρχει προφανής ανάγκη για εξατομικευμένα προγράμματα οδοντιατρικής φροντίδας για παιδιά. Επιπλέον, οι πρακτικές οδοντιατρικής υγιεινής θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για να διατηρηθεί το επίπεδο της στοματικής υγειονομικής περίθαλψης, καθώς η καλή πρακτική προέρχεται από την επαρκή γνώση, η οποία θα πρέπει να ακολουθείται από την κατάλληλη εφαρμογή της. Από μικρή λοιπόν ηλικία πρέπει να φροντίζουμε να διορθώνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα συνήθειες που μπορεί να αποβούν βλαβερές.

 

ΠΗΓΕΣ

Shahraki N, Yassaei S, Moghadam MG. Abnormal oral habits: A review. J Dent Oral Hyg. 2012