Κακές συνήθειες που απειλούν τα δόντια
Σύμφωνα με το FDI «Η στοματική υγεία είναι πολύπλευρη και περιλαμβάνει την ομιλία, το χαμόγελο, μυρωδιά, γεύση, αφή, μάσηση, κατάποση και μεταβίβαση συναισθημάτων μέσω των εκφράσεων του προσώπου». Η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά. Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι για τη βελτίωση της στοματικής υγείας τον 21ο αιώνα η προώθηση της πρέπει να ενσωματωθεί στη γενική φροντίδα της υγείας, καθώς οι κίνδυνοι που συνδέονται, μπορούν να προληφθούν και σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Η αλλαγή μερικών απλών παραγόντων κινδύνου θα είχε θετικό αντίκτυπο σε μεγάλο αριθμό ασθενειών, όπως η σωματική άσκηση, το κάπνισμα και οι καλές διατροφικές συνήθειες.
Ο τρόπος ζωής είναι μια συμπεριφορά που σχετίζεται με ένα άτομο ή μια ομάδα. Φαίνεται ότι οι πιο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για μη μεταδοτικές ασθένειες περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, ανεπαρκή λήψη φρούτων και λαχανικών, αυξημένο βάρος και παχυσαρκία, σωματική αδράνεια και χρήση καπνού. Η ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ και η κακή στοματική υγιεινή θεωρούνται όλοι παράγοντες κινδύνου για στοματικές ασθένειες. Η τροποποίηση του τρόπου ζωής και οι αλλαγές στη συμπεριφορά που σχετίζονται με την υγεία θα μειώσουν την ανθυγιεινή συμπεριφορά.
Οι κακές στοματικές συνήθειες, εάν επιμείνουν πέρα από κάποια αναπτυξιακή ηλικία, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη βλάβη στα αναπτυσσόμενα δόντια και στους στοματικούς ιστούς. Στα πρώτα χρόνια της ζωής σχεδόν όλα τα παιδιά αναπτύσσουν κακές συνήθειες με αντίκτυπο τα δόντια τους. Αυτές είναι το πιπίλισμα του αντίχειρα, το δάγκωμα των δακτύλων, ή το πιπίλισμα των δακτύλων, η ώθηση της γλώσσας, το δάγκωμα των χειλιών, ή το πιπίλισμα των χειλιών, ο βρουξισμός, η αναπνοή από το στόμα μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικές επιδράσεις στις οδοντικές δομές. Άλλοι παράγοντες, όπως η διάρκεια της συνήθειας ανά ημέρα, ο βαθμός και η ένταση της συνήθειας, είναι υπεύθυνοι για οποιαδήποτε συνήθεια να προκαλέσει επιβλαβή και διαρκή αποτελέσματα. Συνήθεια ορίζεται μια επαναλαμβανόμενη δράση που γίνεται αυτόματα. Το στόμα είναι η κύρια θέση για την έκφραση των συναισθημάτων και αποτελεί πηγή ανακούφισης του άγχους τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, διέγερση αυτής της περιοχής με τη γλώσσα, το δάχτυλο, καρφί ή τσιγάρο μπορεί να έχει μια ανακουφιστική δράση.
Αυτές οι οδοντικές συνήθειες (πιπίλισμα του αντίχειρα ή του πιπιλίσματος των δακτύλων) δεν χρειάζονται καμία θεραπεία εάν η συνήθεια σταματήσει πριν από την ηλικία των 5 ετών και μόλις εγκαταλειφθεί η συνήθεια αυτή, οι οδοντικές αλλαγές θα διορθωθούν αυθόρμητα. Η ώθηση της γλώσσας μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω της καθυστερημένης μετάβασης μεταξύ της βρεφικής και της ενήλικης κατάποσης. Κανονικά, η μετάβαση ξεκινά περίπου στην ηλικία των 2 ετών, και από την ηλικία των 6 ετών το 50%, έχει ολοκληρώσει τη μετάβαση.
Σε πρόσφατη έρευνα βρέθηκε ότι οι γυναίκες έχουν καλύτερο τρόπο ζωής από τους άνδρες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στους γενικούς πολιτιστικούς και κοινωνικούς κανόνες όπου οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο για τη γενική και στοματική υγεία τους από τους άνδρες.
Ο παγκόσμιος οργανισμός οδοντιατρικής παραθέτει τις παρακάτω συμβουλές για τη μείωση των κακών συνηθειών που μπορεί να έχουν βλαπτικές συνέπειες στα δόντια:
- Μάσηση τσίχλας ή άλλων κολλωδών ζαχαρούχων σνακ – Αντικαταστήστε με καραμέλες χωρίς ζάχαρη
- Ζαχαρούχα / ενεργειακά αναψυκτικά – Αντικαταστήστε με απλό / βιταμινούχο νερό
- Κάπνισμα. Αυτή η συνήθεια λεκιάζει τα δόντια και προκαλεί ασθένειες των ούλων και περιοδοντική νόσο. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη δημιουργία ενός σχεδίου που θα σας βοηθήσει να το σταματήσετε.
- Άνοιγμα συσκευασιών με τα δόντια – Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας, ένα ανοιχτήρι μπουκαλιών ή ψαλίδι.
- Αθλήματα επαφής χωρίς προφύλαξη. Ένα χτύπημα στο στόμα κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου παιχνιδιού μπορεί να οδηγήσει σε χαλαρά, σπασμένα ή ακόμη και χαμένα δόντια. Χρησιμοποιήστε ειδικό προστατευτικό μασελάκι δοντιών.
- Μάσηση πάγου, στυλό και μολυβιών. Μπορεί να βοηθά στη συγκέντρωσή σας αλλά βλάπτει τα δόντια σας! Αντικαταστήστε με μαστίχα χωρίς ζάχαρη την επόμενη φορά που θα θελήσετε να μασήσετε κάτι
- Βρουξισμός δοντιών – Βελτιώστε τη ρουτίνα ύπνου σας και μιλήστε με τον οδοντίατρο σας για τη σωστή συμβουλευτική κατεύθυνση
- Δυνατό βούρτσισμα των δοντιών – Δοκιμάστε μια ίσια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες.
ΠΗΓΕΣ
Damaging Oral Habits. Kamdar R., Al – Shahrani I. Journal of international oral health
Influence of Lifestyle on Dental Health Behavior. Baskaradoss J. (et al). Journal of lifestyle medicine