Categories
Γενικά Άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να παραμελείτε τη στοματική σας υγιεινή κατά την Κύηση

Εγκυμοσύνη και δόντια: Γιατί δεν πρέπει να παραμελείτε τη στοματική σας υγιεινή κατά την κύηση;

 

Οι έγκυες γυναίκες είναι ευάλωτες σε ένα ευρύ φάσμα διαταραχών στα δόντια και τα ούλα που οι οποίες θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για την στοματική υγεία τους. Υπάρχουν πολλοί μύθοι για την ασφάλεια της οδοντιατρικής φροντίδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αποτέλεσμα να λαμβάνουν λιγότερη περίθαλψη από ό, τι όταν δεν είναι έγκυες. Για να διατηρηθεί η στοματική υγεία είναι απαραίτητη η αποτελεσματική και επαρκής οδοντιατρική φροντίδα.

Στις γυναίκες, η στοματική υγεία είναι πολύ πιο σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της περιόδου εμμηνόπαυσης σε σχέση με την υπόλοιπη ζωή τους. Η εγκυμοσύνη δεν είναι κατάσταση ασθένειας, αλλά αντ ‘αυτού είναι ένδειξη υγιούς αναπαραγωγικής περιόδου της γυναίκας. Ένα υγιές άτομο δεν αναμένεται να χάσει τα δόντια του χωρίς κανένα λόγο. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για την περίοδο της κύησης, αν και είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν τερηδόνα και προβλήματα ούλων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Λόγω της κακής στοματικής υγείας κατά την εγκυμοσύνη, οι έγκυες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν πρόωρο τοκετό, μωρό με χαμηλό βάρος γέννησης, προεκλαμψία, έλκη των ούλων, ουλίτιδα, όγκους εγκυμοσύνης (epulis gravidarum), χαλάρωση των ούλων, ξηροστομία και οδοντικές διαβρώσεις. Τα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζουν άμεσα τα προβλήματα των ούλων και έμμεσα την τερηδόνα.

 

Αλλαγές που παρατηρούνται στα ούλα

Οι γυναίκες υποβάλλονται σε ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου πολλοί ιστοί υφίστανται αλλαγές επειδή ο πλακούντας παράγει υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της. Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης ξεκινά συνήθως τον 2ο μήνα της κύησης, φτάνει στο pic της στον 8ο  μήνα και θεραπεύεται αυθόρμητα μετά τον τοκετό.

Το 40% των κυήσεων αναφέρει ουλίτιδα, ωστόσο υποστηρίζεται ότι τα υγιή ούλα πριν την εγκυμοσύνη δεν επηρεάζονται κατά τη διάρκεια της. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι κόκκινα, πρησμένα ούλα με τάση για αιμορραγία. Επίσης αναφέρεται θαμπή όψη και τραχιά επιφάνεια. Μερικές φορές τα ούλα μπορεί να έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα. Η αιτία αυτών των αλλαγών έχει αποδειχθεί ότι είναι το αυξανόμενο επίπεδο προγεστερόνης στην κυκλοφορία του αίματος, το οποίο αυξάνει την αγγειακή διαπερατότητα.

 

Αλλαγές που συμβαίνουν στα δόντια

Είναι γενικά γνωστό ότι η τερηδόνα αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα δόντια είναι αρκετά ευαίσθητα και μπορεί να παρατηρηθεί ακόμη και απώλεια τους. Δεν υπάρχει επιστημονική βάση για την πεποίθηση ότι η ανάγκη του εμβρύου για ασβέστιο στην κύηση λαμβάνεται από τα δόντια της μητέρας και ότι κάθε εγκυμοσύνη έχει απώλεια δοντιών. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί από τους οδοντιάτρους ως εξής: ναυτία και έμετος παρατηρούνται στο 70% των κυήσεων. Ο έμετος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την στοματική υγιεινή ή μπορεί να προκαλέσει διάβρωση στη στοματική κοιλότητα. Η επιδείνωση της στοματικής και οδοντικής υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται από τους ακόλουθους παράγοντες:

 

  1. Κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου, ορισμένες μητέρες μπορεί να έχουν αυξημένη προτίμηση για ορισμένα τρόφιμα, ειδικά για υδατάνθρακες. Το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να παραμεληθεί αφού τρώνε αυτά τα είδη τροφής.
  2. Τα ούλα αιμορραγούν πιο εύκολα λόγω της επίδρασης των ορμονών της εγκυμοσύνης (οιστρογόνα, προγεστερόνη) και μπορεί κατά συνέπεια να αποφεύγεται το βούρτσισμα των δοντιών. Ως αποτέλεσμα η βακτηριακή πλάκα αυξάνεται.
  3. Ο έμετος ειδικά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, αυξάνει το όξινο περιβάλλον στο στόμα. Μετά τον εμετό η μητέρα μπορεί να μην δώσει αρκετή προσοχή στην στοματική φροντίδα.
  4. Η ροή του σάλιου μειώνεται. Για αυτούς τους λόγους, ο σχηματισμός τερηδόνας αυξάνεται κατά τη διάρκεια της κύησης.
  5. Οι μητέρες μπορούν να παραμελήσουν τη δική τους στοματική και οδοντιατρική περίθαλψη ενώ ασχολούνται με την υγεία του μωρού, η οποία με τη σειρά της προκαλεί επιδείνωση της στοματικής υγείας.

 

Διατροφικές συμβουλές για την διατήρηση της καλής οδοντικής υγείας στην κύηση:

  1. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, ψάρι και αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, C, D, ασβέστιο και φώσφορο.
  2. Η ζάχαρη πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο, ειδικά μεταξύ των γευμάτων.
  3. Αποξηραμένα φρούτα και γλυκά καλό είναι να αποφεύγονται.
  4. Η διατροφή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επηρεάζει την υγεία της μητέρας, καθώς και του μωρού.

 

Γενική συμβουλευτική για την καλή οδοντική υγεία:

  • Η καθημερινή στοματική και οδοντιατρική φροντίδα πρέπει να συνεχίζεται χωρίς διακοπή!
  • Μια πλήρης στοματική εξέταση πριν από την κύηση για να επιτευχθεί η βέλτιστη στοματική υγιεινή και να αποκτήσετε τη συνήθεια να τη διατηρήσετε επειδή υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της συσσώρευσης πλάκας στα ούλα.
  • Η αποτελεσματική οδοντιατρική φροντίδα πρέπει να επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας οδοντόβουρτσα, στοματικό διάλυμα και οδοντικό νήμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.