Διατροφή και χαμόγελο
Μια ανθυγιεινή διατροφή έχει ενοχοποιηθεί ως παράγοντας κινδύνου για αρκετές χρόνιες ασθένειες που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με παθήσεις του στόματος. Η οδοντιατρική κατέχει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση παθήσεων του στόματος που σχετίζονται με τη διατροφή. Οι οδηγίες διατροφής από τους οδοντιάτρους είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της υγείας.
Μια κακής ποιότητας διατροφή συσχετίζεται σημαντικά με αυξημένες πιθανότητες στοματικής νόσου. Οι διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη των παθήσεων του στόματος πρέπει να αποτελούν μέρος των συνηθισμένων πρακτικών εκπαίδευσης των ασθενών.
Η διατροφή επηρεάζει την ανάπτυξη της στοματικής κοιλότητας ανάλογα με το αν υπάρχει ή όχι διατροφική ανισορροπία, οι συνέπειες είναι σίγουρα διαφορετικές. Για παράδειγμα, η ανεπαρκής λήψη πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει σε:
- Ατροφία των γλωσσικών θηλών
- Μεταβολές στην οδοντογένεση
- Αλλοιωμένη ανάπτυξη της άνω γνάθου
- Υποπλασία του σμάλτου
Η ανεπαρκής παροχή λιπιδίων μπορεί να οδηγήσει σε:
- Φλεγμονώδεις και εκφυλιστικές ασθένειες του στόματος
- Υποσιελόρροια
- Εκφύλιση του αδενικού παρεγχύματος
- Αλλοίωση του βλεννογόνου
Η ανεπαρκής παροχή υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα:
- Αλλοιωμένη οργανογένεση (κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης)
- Επίδραση του μεταβολισμού στην οδοντική πλάκα
- Τερηδόνα
- Περιοδοντική νόσο
Η διατροφή επηρεάζει την υγεία της στοματικής κοιλότητας ρυθμίζοντας την εμφάνιση τερηδόνας, την ανάπτυξη της αδαμαντίνης, την εμφάνιση οδοντικής διάβρωσης, την κατάσταση της περιοδοντικής υγείας και γενικότερα του στοματικού βλεννογόνου.
Έτσι η διατροφή μπορεί να είναι ένας καλός σύμμαχος στην πρόληψη αυτών των παθήσεων. Αυτό μπορεί να γίνει με την αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών και μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης. Το ασβέστιο, ο φώσφορος και η καζεΐνη που περιέχονται στο αγελαδινό γάλα αναστέλλουν την τερηδόνα. Οι τροφές ολικής αλέσεως έχουν προστατευτικές ιδιότητες, διότι απαιτούν περισσότερη μάσηση, διεγείροντας έτσι την έκκριση του σάλιου. Τα φιστίκια, τα σκληρά τυριά και οι τσίχλες είναι καλοί γευστικοί και μηχανικοί διεγέρτες της έκκρισης του σάλιου. Το εκχύλισμα μαύρου τσαγιού αυξάνει τη συγκέντρωση φθορίου στην πλάκα και μειώνει την τερηδόνα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί ότι η καλή στοματική υγεία είναι απαραίτητη για την καλή ποιότητα ζωής. Η στοματική υγεία θεωρείται ως η απουσία πόνου στοματικού, καρκίνου του στόματος ή του λαιμού, λοιμώξεων και στοματικών πληγών, περιοδοντικών παθήσεων, τερηδόνας, απώλειας δοντιών και άλλων ασθενειών και διαταραχών που περιορίζουν το άτομο να εκτελεί τις λειτουργίες της στοματογναθικής περιοχής, όπως την ικανότητα να δαγκώνεις, να μασάς, να χαμογελάς και να μιλάς.
ΠΗΓΕΣ
elcastro G, Rastelli E, Mariotti V, Consiglio C, Facchini F, Bonfiglioli B. Continuity or discontinuity of the life-style in central Italy during the Roman imperial age-early middle ages transition: diet, health, and behavior. American Journal of Physical Anthropology. 2007
ion N, Cotart JL, Rabilloud M. Correction of nutrition test errors for more accurate quantification of the link between dental health and malnutrition. Nutrition. 2007