Categories
Γενικά Άρθρα

Αναψυκτικά και Στοματική Υγεία

Η συχνότητα κατανάλωσης ανθρακούχων ποτών παραμένει υψηλή σε πολλές χώρες παγκόσμια. Η υψηλή κατανάλωση ανθρακούχων ποτών μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας διότι συνήθως περιέχουν σημαντικές ποσότητες ζάχαρης και φάνηκε να  συσχετίζεται με τον δείκτη μάζας σώματος και την περιφέρεια της μέσης σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών έχει αναγνωριστεί ως πιθανός παράγοντας κινδύνου για την αύξηση της τερηδόνας.

Η περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του περιοδοντικού ιστού που προσβάλλει σχεδόν το 50% του γενικού πληθυσμού και είναι γνωστό ότι δεν είναι μόνο ένα τοπικό φαινόμενο αλλά συνδέεται με συστηματικές ασθένειες. Έρευνες δείχνουν πως η υψηλή κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη συσχετίζεται με την παχυσαρκία και άλλα δυσμενή προβλήματα υγείας. Τα παιδιά και οι έφηβοι που τα καταναλώνουν συστηματικά  θα μπορούσαν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης και μεταβολικού συνδρόμου. Στους ενήλικες συσχετίζεται με ηπατική νόσο ανεξάρτητη από το μεταβολικό σύνδρομο.

Τα αναψυκτικά συνήθως περιέχουν διάφορες ενώσεις, όπως καφεΐνη, φωσφορικές ενώσεις και κάλιο. Πάνω από το 60% των αναψυκτικών που πωλούνται περιέχουν καφεΐνη, μια ελαφρώς εθιστική ψυχοδραστική χημική ουσία. Η χρόνια κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αναψυκτικών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ομοιόσταση του καλίου και να οδηγήσει σε υποκαλιαιμία, οδηγώντας σε οσμωτική διάρροια, οσμωτική διούρηση και υπερινσουλιναιμία. Η οδοντική διάβρωση είναι από τις πιο συνηθισμένες επιπτώσεις των αναψυκτικών στη επιφάνεια του δοντιού.

Από την παιδική ηλικία, το φαγητό μπορεί να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη διατροφική και οδοντική κατάσταση. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει τη σχέση τροφίμων και ποτών με την αύξηση βάρους, παχυσαρκία και μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών. Οι καθολική συμβουλευτική γραμμή που ακολουθείτε είναι:

  • Μειώστε τη ζάχαρη που περιέχετε σε τρόφιμα και ποτά, ιδιαίτερα τη συχνότητα κατανάλωσης αναψυκτικών με ζάχαρη. Αποφύγετε τα σνακ μεταξύ των γευμάτων.
  • Καταναλώστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
  • Βουρτσίζετε τα δόντια καθημερινά με οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο.
  • Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα και οδοντικό νήμα.
  • Να πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρο για τον έλεγχό σας.

Θα πρέπει να παρέχονται κατάλληλες πληροφορίες και συμβουλές για την υιοθέτηση μιας υπεύθυνης συμπεριφοράς που ενδέχεται να ενισχύσει την υγεία και να μειώσει την πιθανότητα ασθένειας. Το βούρτσισμα, αμέσως μετά την κατανάλωση αναψυκτικών  θα πρέπει να αποφεύγεται επειδή το σμάλτο μαλακώνει κατά τη διάρκειά του. θα πρέπει να περιμένετε μια ώρα πριν το βούρτσισμα για να αφήσετε τα δόντια να ανανεωθούν και να σκληρύνουν το σμάλτο.

Συνιστάται να χρησιμοποιείτε μαλακή οδοντόβουρτσα για να ελαχιστοποιήσετε τις εκδορές των δοντιών και φυσικά καθημερινή χρήση στοματικού διαλύματος και νήματος. Πρέπει να καθιερώνεται ο  τακτικός έλεγχος, οδοντόκρεμα με φθόριο και ότι άλλο προτείνει ο οδοντίατρος σας.

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες και η βέλτιστη στοματική υγιεινή είναι σημαντικές πτυχές για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας για τερηδόνα. Δοκιμάστε να μειώσετε την κατανάλωση αναψυκτικών και αναψυκτικών με ζάχαρη. Δοκιμάστε το νερό και τους φρέσκους χυμούς. Αν δεν επιθυμείτε να τα σταματήσετε εντελώς, προσπαθήστε να τα μειώσετε σε ιδιαίτερες περιστάσεις ή σε cheat days.

Για οποιαδήποτε απορία και συμβουλευτική απευθυνθείτε στον θεράπον οδοντίατρο για την σωστή καθοδήγηση.

 

ΠΗΓΕΣ

Sugar-Sweetened Beverages: General and Oral Health Hazards in Children and Adolescents. Mishra MB. Int J Clin Pediatr Dent.