Categories
Γενικά Άρθρα

Αλλάξτε χαμόγελο, αλλάξτε διάθεση!

Αλλάξτε χαμόγελο, αλλάξτε διάθεση

Η στοματική υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο της συστημικής υγείας των ανθρώπων. Συχνά αυτός ο κλάδος της ιατρικής υποτιμάται είτε για κοινωνικοοικονομικούς λόγους είτε από φόβο. Πάνω από χίλιες ασθένειες εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα και πολλές από αυτές αποτελούν την πρώτη εκδήλωση μιας νόσου που έχει ήδη προσβάλει ή θα προσβάλει άλλα όργανα ή συστήματα του οργανισμού, ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα βακτήρια που ενοχοποιούνται για την ουλίτιδα, βρίσκονται επίσης στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ».

Επισημαίνεται πως διάφορα μικρόβια του στόματος μπορούν να μεταναστεύσουν, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε άλλα απομακρυσμένα όργανα, όπως είναι η καρδιά και οι πνεύμονες και να τα προσβάλουν, ενώ η έλλειψη δοντιών και η κακή μάσηση αποτελούν μία από τις σοβαρότερες αιτίες διαταραχών της πέψης.

Η στοματική υγεία αντικατοπτρίζεται στην ψυχολογία μας. Ένας άνθρωπος όταν έχει μια άρτια στοματική ρουτίνα και συνεπώς αισθητική νιώθει πιο όμορφα και άνετα με τον εαυτό του. Έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η ψυχολογία και η διάθεση του.

Μερικές βοηθητικές συμβουλές για την διατήρηση της καλής στοματικής υγείας είναι:

  1. πρόληψη απώλειας δοντιών
    Σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα, το σμάλτο – το βασικό προστατευτικό στρώμα των δοντιών σας– δεν περιέχει ζωντανά κύτταρα, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιδιορθωθεί από μόνο του. Όταν υποστεί ζημιά, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να αποφύγετε επέκταση της βλάβης. Ακολουθήστε μία προληπτική προσέγγιση στην υγεία του δοντιού με μία οδοντόπαστακαι στοματικό διάλυμαπου περιέχουν φθόριο, ώστε να προστατεύσετε τα δόντια και να ενισχύσετε τη διαδικασία επαναμετάλλωσης.2. Η στοματική υγεία καθρεπτίζει τη γενική σας υγείαΤα ούλα παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στη στοματική υγεία απ’όσο μπορεί να νομίζετε. Βοηθούν στη θωράκιση του σώματος από μολύνσεις και επιπλοκές – οπότε όταν τα ούλα αντιμετωπίζουν προβλήματα το ίδιο συμβαίνει και στο υπόλοιπο σώμα. Στην πραγματικότητα, η νόσος των ούλων έχει συνδεθεί με αρκετές σοβαρές ασθένειες, όπως διαβήτης, καρδιαγγειακή νόσος και εγκεφαλικό επεισόδιο. Περίπου το 20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας (35-44 ετών) και το 40% ενηλίκων μεγαλύτερη ηλικίας (65-75 ετών) στην Ευρώπη μόνο υποφέρουν από σοβαρή νόσο των ούλων. Προστατεύστε τα δόντια σας καθαρίζοντας απαλά την γραμμή των ούλων αλλά και τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών σας ώστε να αφαιρέσετε την πλάκα και να αποτρέψετε την επέκτασή της.3. Η πλάκα είναι ο μεγαλύτερος… εχθρός σαςΗ πλάκα αποτελεί την πηγή όλων (ή των περισσότερων) κακών. Είναι μία βλαβερή μάζα βακτηρίων που ζει στο στόμα σας και τρέφεται με σάκχαρα και υπολείμματα τροφών. Η πλάκα αρχικά είναι κολλώδης και άχρωμη, όμως όταν δεν εξολοθρεύεται, μετατρέπεται σε κίτρινη μάζα που είναι απολύτως αδύνατο να αφαιρεθεί χωρίς τη βοήθεια οδοντιάτρου. Αυτό οδηγεί στην καταστροφή του σμάλτου, γιατί τα βακτήρια μετατρέπουν τα υπολείμματα τροφών και τα σάκχαρα σε οξέα, προκαλώντας κοιλότητες, απώλεια δοντιών και νόσο των ούλων. Φροντίστε να αφαιρέσετε την πλάκα και να αποτρέψετε το σχηματισμό της μέσω του καθημερινού βουρτσίσματος, της χρήσης νήματος και στοματικού διαλύματος μετά από κάθε γεύμα!

    4. Το στόμα φιλοξενεί πάνω από 800 τύπους βακτηρίων!

    Το στόμα είναι ένα πολύ περίπλοκο οικοσύστημα. Η μέση υγιής στοματική κοιλότητα περιέχει περίπου 800 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων, με κάθε δόντι να «κρατάει» περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο (!) βακτήρια. Όταν η στοματική σας χλωρίδα είναι ισορροπημένη, το σώμα έχει ένα δυνατό φυσικό αμυντικό σύστημα που αποτρέπει την επέκταση της ασθένειας. Όταν όμως δεν υπάρχει ισορροπία, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο ευάλωτο, κάτι που καθιστά τον οργανισμό πιο ευαίσθητο σε επιπλοκές στοματικής υγείας. Χρησιμοποιείτε απαλά προϊόντα, χωρίς επιθετικές ουσίες, ώστε να μην απορυθμίσετε την ισορροπία μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων στο στόμα κρατώντας έτσι τον βιότοπό τους όπως πρέπει!

ΠΗΓΕΣ

Improving oral health behavior: a social psychological approach. Journal of the American Dental Association