Άλλαξε χαμόγελο, άλλαξε διάθεση!
Η στοματική υγεία βρίσκεται στο επίκεντρο της συστημικής υγείας των ανθρώπων. Συχνά αυτός ο κλάδος της ιατρικής υποτιμάται είτε για κοινωνικοοικονομικούς λόγους είτε από φόβο. Πάνω από χίλιες ασθένειες εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα και πολλές από αυτές αποτελούν την πρώτη εκδήλωση μιας νόσου που έχει ήδη προσβάλει ή θα προσβάλει άλλα όργανα ή συστήματα του οργανισμού, ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα βακτήρια που ενοχοποιούνται για την ουλίτιδα, βρίσκονται επίσης στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ».
Επισημαίνεται πως διάφορα μικρόβια του στόματος μπορούν να μεταναστεύσουν, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, σε άλλα απομακρυσμένα όργανα, όπως είναι η καρδιά και οι πνεύμονες και να τα προσβάλουν, ενώ η έλλειψη δοντιών και η κακή μάσηση αποτελούν μία από τις σοβαρότερες αιτίες διαταραχών της πέψης.
Η στοματική υγεία αντικατοπτρίζεται στην ψυχολογία μας. Ένας άνθρωπος όταν έχει μια άρτια στοματική ρουτίνα και συνεπώς αισθητική νιώθει πιο όμορφα και άνετα με τον εαυτό του. Έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η ψυχολογία και η διάθεση του. Το να έχουμε καλή στοματική υγεία σήμερα δεν στοχεύει μόνο στην υγεία των δοντιών, αλλά όπως αποδεικνύεται καλά και στη βιβλιογραφία, είναι ένα σημείο εκκίνησης για τη γενική υγεία και ευεξία του σώματος και της ψυχής μας. Επομένως, η βελτίωση της στοματικής υγείας θα μπορούσε να έχει μεγάλες θετικές επιπτώσεις στον οργανισμό, στην πρόληψη των παθολογιών, και επομένως στην κοινωνία και στην ποιότητα ζωής των ατόμων.
Η διατροφή επηρεάζει την υγεία της στοματικής κοιλότητας: ανάλογα με το αν υπάρχει πρώιμη ή καθυστερημένη διατροφική ανισορροπία, οι συνέπειες είναι σίγουρα διαφορετικές. Για παράδειγμα η ανεπαρκής λήψη πρωτεϊνών μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα: ατροφία των γλωσσικών θηλών, συνδετικός εκφυλισμός, αλλοίωση στην οδοντογένεση, γραμμική υποπλασία του σμάλτου, κ.λπ. Η ανεπαρκής λήψη λιπιδίων μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα: φλεγμονώδεις και εκφυλιστικές παθήσεις, οίδημα παρωτίδων, εκφυλισμός του αδενικού παρεγχύματος, αλλοιωμένο τροφικό βλεννογόνο. Η ανεπαρκής παροχή υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα: επίδραση του μεταβολισμού στην οδοντική πλάκα, τερηδόνα, περιοδοντική νόσος.
Όπως βλέπουμε ανάλογα με τις διατροφικές προτιμήσεις ή ελλείψεις επηρεάζεται η υγεία της στοματικής κοιλότητας που ρυθμίζει την έναρξη της τερηδόνας, την ανάπτυξη του σμάλτου, την έναρξη της οδοντικής διάβρωσης, την κατάσταση της περιοδοντικής υγείας και γενικά του στοματικού βλεννογόνου.
Η διατροφή μπορεί να είναι καλός σύμμαχος στην πρόληψη της τερηδόνας και κατά συνέπεια βοηθά στην καλή ψυχική υγεία και αυτοπεποίθηση. Η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών βοηθά στη μείωση της απορρόφησης των σακχάρων που περιέχονται σε άλλα τρόφιμα. Το ασβέστιο, ο φώσφορος και η καζεΐνη που περιέχονται στο αγελαδινό γάλα αναστέλλουν την τερηδόνα. Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως έχουν προστατευτικές.
Το τσάι μαύρου τσαγιού αυξάνει τη συγκέντρωση φθορίου στην πλάκα και μειώνει την καρδιογένεση μιας διατροφής πλούσιας σε σάκχαρα.
Το κάπνισμα μπορεί να μεταβάλει την κατανομή θρεπτικών συστατικών, όπως αντιοξειδωτικά, τα οποία αναπτύσσουν προστατευτική δράση έναντι των κυττάρων. Οι καπνιστές παρουσιάζουν επίπεδα αυξημένα επίπεδα καροτενοειδών και βιταμίνης Ε στο αίμα και επιπλέον τα επίπεδα φολικών αλάτων στο αίμα και στα κύτταρα των στοματικών ιστών των καπνιστών είναι κατώτερα από αυτά των μη καπνιστών · το εσωτερικό των μάγουλων των καπνιστών παρουσιάζει πολλούς μικροπύρηνους (αλλοιώσεις). Σε αυτή την περίπτωση συνιστάτε η ελάττωση και η διακοπή του καπνίσματος.
Σε ότι αναφορά τη διατροφή η συμβουλές που δίνονται από τους ειδικούς είναι:
• Διατήρηση ενός επιθυμητού σωματικού βάρους,
• Ποικιλία στην διατροφή
• Συμπεριλάβετε φρούτα και λαχανικά στο διαιτολόγιο σας
• Κατανάλωση φυτικών ινών
• Μείωση της συνολικής πρόσληψης λιπών
• Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
• Περιορίστε την κατανάλωση αλατισμένων τροφίμων ή τροφίμων που διατηρούνται με νιτρικά άλατα.
Για να διατηρηθεί η στοματική υγεία μας σε άρτια κατάσταση η φροντίδα που παρέχουμε μόνοι μας στον εαυτό μας είναι απαραίτητη! Καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών 2-3 φορές την ημέρα, χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας. Ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος και οι απαραίτητες οδοντικές εργασίες σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο είναι αρκετό για να επιτευχθεί ο στόχος της καλής υγείας του στόματος! Το χαμόγελο είναι σημαντικό στη ζωή μας, ας το φροντίσουμε!
ΠΗΓΕΣ
Improving oral health behavior: a social psychological approach. Journal of the American Dental Association
Good Oral Health and Diet. Scardina G., Messina P. Palermo, Italy. Journal of biomedicine and biotechnology
Oral Health: The First Step to Well-Being. Fiorillo L. Medicina Kaunas.